Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Otčenášek, Jan - Romeo Julie a tma

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Ilustroval Karel Teissig, nakladatelství ROH , Praha 1984 , 168 stran

Z období 2. světové války-květen až červen 1942 (heydrichiáda)

Obsah:
Jednoho dne už pozdě večer si Pavel v parku sedl na lavičku, zapálil si cigaretu a nevšímal si nikoho kolem sebe. Po chvilce si Pavel všiml, že na druhém konci lavičky sedí dívka a pláče. Snažil se zjistit co se jí stalo a proč pláče. Dívka mu nechtěla odpovědět a odmítala ho. Nakonec se mu svěřila, že neměla odvahu nastoupit do terezínského transportu. Pavel ji nabídl svou pomoc a schoval ji do místnosti za otcovou krejčovskou dílnou ve starém činžovním domě.

Byl to malý pokoj s jednou místností a oknem. Umyvadlo bylo za dveřmi v krejčovské dílně. Pavel nosil Ester každý den jídlo a snažil se ji přes večer nějak zabavit.(hrál s ní různé hry a povídal jí o všem co ho napadlo). Postupem času mezi nimi vznikla veliká láska a Pavel za ní chodil, jakmile měl chvilku čas. Pavel se začal velice bát, protože v rádiu uslyšel, že přechovávání nehlášených osob se trestá smrtí celé rodiny. Jeho rodiče začali tušit nebezpečí a pak se dozvědí o Pavlově činu. Začali mu to rozmlouvat, ale byl odhodlán, že dělá správnou věc.

V domě kde se ukrývala Ester bydlel muž, který se jmenoval Rejsek. Rejsek byl udavač, neustále byl opilý a jeho rodinu zabili Němci. Ester začínala mít podezření, že je sledována a nechtěla ohrozit Pavla i jeho rodinu. Vyběhla z domu a na ulici byla zastřelena.


Charakteristika hlavních postav:
Pavel: student posledního ročníku gymnázia; nenápadný, ale statečný, silný, citlivý, obětavý, cílevědomý, čestný; dokázal pomoct Ester v nouzi a starat se o ni; měl hodné rodiče, kteří ho podporovali a mohl se na ně vždy spolehnout.

Ester: židovská dívka; dcera lékaře,odvlečeného do Terezína; romantická, citlivá,ohleduplná a skromná; žila ve strachu, cítila se osamocená; z lásky k Pavlovi byla ochotna obětovat i vlastní život.

Pavlovi rodiče: schopni přemoci strach a neklid; obětaví a stateční; starostliví

Tovaryš Čepek: pomocník v krejčovské dílně; pomáhá Pavlovi; projev lidskosti

Soused Rejsek: udavač; kolaborant; odrodilec

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT